Helsinki

Valotaidetta hämärän rajamailla – Lux Helsinki 2020 ja 80 000 kävelijän kanssa valon viitoittamalla muhkuraisella tiellä

Ryysiksestä oli varoitettu jo etukäteen, ja syystä. Alkupisteeseen Senaatintorille oli kerääntynyt paljon kävelijöitä Lux Helsinki -valotapahtuman alkaessa lauantaina klo 17:00.  Senaatintorilta Unioninkadulle vyöryi sellainen väkimäärä, että kaksi ekaa kohdetta jätimme suosiolla jonotuksen takia pois ohjelmasta. Vilkkaimpina tunteina kerrallaan oli liikkeellä 24 000 ihmistä.

Suuntasimme Kaisaniemen puistoon katsomaan lyhtyjä. Kävelytie Kaisaniemen kentälle oli reunustettu lyhdyillä. Niitä oli myös puissa, ja koska maa on paljas, niin myös nurmikolla. Lumi lyhtyjen alla olisi varmaan toiminut hienosti! Alueet olivat sellaisen pimeyden vallassa, että sai pelätä, minne astuu. Pari kertaa astuinkin kuoppaan. 

LUX 2020 puu jossa monta lyhtyä
Lyhtyjä Kaisaniemen puistossa

Hollantilaisen Ivo Schoofsin Fire tornado -pömpeli vaihtoi väriä ja tuotti ääntä. Lopulta kierteinen tulipatsas humahti palamaan ja nousi 16 metrin korkeuteen.

Porukka lähti esityksen jälkeen samaan aikaan kohti seuraavaa kohdetta. Jere Suontaustan pieni Peilipöllö Bubo speculus puussa jäi vähän kaukaiseksi kohteeksi.

Matka jatkui rantaa pitkin ihmettelemään Meri Ekolan teosta Magic Mirror eli väärinpäin kirjoitettuja sanoja MAGIC MIRROR IN MY HAND. Vesi väreili kirjainten edessä sen verran, että oikeinkirjoitettua peilikuvaa ei päässyt muodostumaan.

LUX 2020 vedessä sanat in your hand

 

Tokoinrannan hiekkakentällä oleva Kaija Tukiainen & OiOin interaktiivinen teos muuttui koskettelulla toisenlaiseksi. Kosketeltavana oli mm. lyhyeen hameeseen puettu saparopäinen tyttö.

 

Eero Hellen teos valaisi Helsingin kaupunginteatterin. Valaistukseen oli liitetty myös Kimmo Pohjosen äänimaailma. Aurinko laski teatterin seinällä.

 

Enää oli ihmeteltävänä katukauppiaan värikkäät pallot.

 

Lux 2020 valopallojen myyjä

Lähdimme vaeltamaan viimeiseen kohteeseen, ravintola Rytmiin:

Lux 2020 Liisa ravintola Rytmissä

Myös muualla Euroopassa on syksyn ja talven aikana erilaisia valofestivaaleja. Tallinnassa on parhaillaan aasialainen valotapahtuma https://aasialaternafestival.ee/. Berliinissä oli lokakuussa https://festival-of-lights.de/de/.

Mitä tykkäsit Lux Helsingistä? Missä muualla olet nähnyt valotaidetta? Berliinissä?

Terv. Liisa

Kuvat ja teksti: Liisa Maunola paitsi kuva Senaatintorilta ja Rytmistä Pirkko Kaprin ottamia.

http://www.luxhelsinki.fi

#luxhelsinki

#valotaide #valoteos #interaktiivinen #valotapahtuma #valofestivaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.